See more objects with the color rosybrown dimgrey darkslategrey darkslategrey darkolivegreen or see all the colors for this object.

Object Timeline

  • We acquired this object.

2005

  • Work on this object began.

2012

  • Work on this object ended.

2015

2020

  • You found it!

Pacific Place, 2005–2012

This is a Pacific Place. It was designed by Heatherwick Studio and Thomas Heatherwick and made for (as the client) Swire Properties. It is dated 2005–2012.

How do you deliver a $280 million program of improvements to a shopping mall while keeping it open for business?
The studio’s improvement program for Hong Kong’s Pacific Place is both ambitious and subtle. They improved circulation with new elevators and escalators, transformed signage, opened up sightlines, increased natural light, and reduced energy use. Among the many unique details: elevator buttons, new curbs, and an almost invisible hinge for the undulating wood toilet doors. The mall’s top-level outdoor area had been dominated by vehicle traffic and cluttered with raised planters and skylights. The studio created a new recreational landscape by adding flat areas of a new seven-layer glass material that they designed to be walked and driven on.

It is credited Courtesy of Heatherwick Studio.

This object was previously on display as a part of the exhibition Provocations: The Architecture and Design of Heatherwick Studio.

There are restrictions for re-using this image. For more information, visit the Smithsonian’s Terms of Use page.

If you would like to cite this object in a Wikipedia article please use the following template:

<ref name=CH>{{cite web |url=https://www-6.collection.cooperhewitt.org/objects/85006475/ |title=Pacific Place, 2005–2012 |author=Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum |accessdate=21 October 2020 |publisher=Smithsonian Institution}}</ref>