See more objects with the color silver grey gainsboro saddlebrown maroon or see all the colors for this object.

Object Timeline

  • We acquired this object.

2015

2019

  • You found it!

Paternoster Vents

This is a Paternoster Vents. It was designed by Heatherwick Studio and Thomas Heatherwick and made for (as the client) Mitsubishi Estates, Stanhope. Its medium is cut, glass-bead-blasted stainless steel.

How can you prevent engineering infrastructure from ruining public spaces?
These 36-foot-high vents —the studio’s first completed permanent project in London — provide cooling for an underground electricity substation next to St. Paul’s Cathedral. Since the existing proposal would have completely dominated the public space, the studio shrunk the visible mass by setting part of the structure below ground. They also split the outlet vent in half, creating two slim objects rather than a single squat object. These design decisions opened up Paternoster Square, creating a compelling composition often mistaken for sculpture rather than infrastructure. The project’s form came from experimenting with folding paper into identical isosceles triangles

It is credited Courtesy of Heatherwick Studio.

Our curators have highlighted 1 object that are related to this one.

Its dimensions are

H: 1100 cm (36 ft. 1 1/16 in.)

This object was previously on display as a part of the exhibition Provocations: The Architecture and Design of Heatherwick Studio.

This object may be subject to Copyright, loan conditions or other restrictions.

Use of this image must also be in compliance with our terms of use.

If you would like to cite this object in a Wikipedia article please use the following template:

<ref name=CH>{{cite web |url=https://www-6.collection.cooperhewitt.org/objects/85006415/ |title=Paternoster Vents |author=Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum |accessdate=22 July 2019 |publisher=Smithsonian Institution}}</ref>