This object is currently on display in room 302 as part of Nature—Cooper Hewitt Design Triennial. See our image rights statement.

 

See more objects with the tag environment, concrete, growth, wall paneling.

Object Timeline

  • We acquired this object.

2017

  • Work on this object began.

2019

Bioreceptive Concrete Panels, 2017-2019

It was architect: Bartlett School of Architecture and designed by Marcos Cruz, Richard Beckett and Javier Ruiz. It is dated 2017-2019. Its medium is panels (2).

These concrete panels are designed to encourage the growth of mosses, lichens, and algae—all resilient organisms that conduct photosynthesis and absorb air pollution. The concrete is milled to produce fissures and depressions in geometries that are optimized to be bioreceptive. The panels are then seeded, creating a favorable environment for biocolonization when they are installed as architectural façades.

It is credited Courtesy of the designers and sponsored by University College London, Lambeth Council, and Transport for London.

Our curators have highlighted 1 object that are related to this one.

This object may be subject to Copyright or other restrictions.

You are welcome to make fair use of this image under U.S. Copyright law and in compliance with our terms of use. Please note that you are responsible for determining whether your use is fair and for responding to any claims that may arise from your use.

For higher resolution or commercial use contact ArtResource.

If you would like to cite this object in a Wikipedia article please use the following template:

<ref name=CH>{{cite web |url=https://www-6.collection.cooperhewitt.org/objects/2318798872/ |title=Bioreceptive Concrete Panels, 2017-2019 |author=Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum |accessdate=18 October 2019 |publisher=Smithsonian Institution}}</ref>