Object Timeline

1990

  • Work on this object began.

2017

2019

  • You found it!

Drawing, Design for a Building, 1990

This is a Drawing. It was designed by Stanley Saitowitz. It is dated 1990 and we acquired it in 2017. Its medium is pen and ink, brush and watercolor on tracing paper. It is a part of the Drawings, Prints, and Graphic Design department.

This architectural drawing by Stanley Saitowitz may have been created as part of the Walker Art Center’s Architecture Tomorrow project, in which six promising American firms were given the opportunity to develop their own architectural exhibitions. Saitowitz’s exhibition, entitled Geological Architecture, was shown at the Walker Art Center from June 3-August 19, 1990. In his accompanying essay, published in Design Quarterly in 1991, Satowitz states that “architecture is human geography, concordant with site–resonant, dissonant, amplified, harmonic.”
The design in this drawing bears a distinct resemblance to Saitowitz’s startlingly original 1978 design for the Transvaal House, located on a six-acre plot on a highland plateau in South Africa. Both structures are semi-circular, characterized by rounded roofs, and rise up out of their respective sites, though the house in this drawing is covered by one continuous roof unlike the stepped-design roof of the Transvaal house.
Like many of the smaller structures designed by Saitowitz in the early period of his career, this design seamlessly blends the natural and built environments, incorporating the landscape itself into the form of the house. Set into what appears to be a hill, the window on the ground floor recedes from the land on which the structure is built.
This structure also relates to a series of designs for a group of nine buildings developed by Saitowitz in 1991 for Mill Race Park in Columbus, Indiana, which bridge natural elements with urban life and feature similarly curving, pierced roof elements. Speaking about his designs for the picnic shelters, boathouse, and restrooms at Mill Race Park in 1992, Saitowitz described a design process that relates strongly to the house in this drawing: “The genetic structure of the buildings derives from formal explorations that revolve around the roof as the origin of shelter making–roofs as fragments of the dome of sky cut by forms that emerge on the ground as plan. . . The language is drawn from squares intersecting with circles, interpreted specifically in relation to site or program.”

This object was donated by Lise Friedman. It is credited From Lise, Ceil, and Zoe Friedman in honor of their mother, Mildred Friedman.

Its dimensions are

66 × 91.4 cm (26 × 36 in.)

It is signed

Signed in pen and ink, right: SS

Cite this object as

Drawing, Design for a Building, 1990; Designed by Stanley Saitowitz (American, b. South Africa, 1949); pen and ink, brush and watercolor on tracing paper; 66 × 91.4 cm (26 × 36 in.); From Lise, Ceil, and Zoe Friedman in honor of their mother, Mildred Friedman; 2017-69-2

This object may be subject to Copyright or other restrictions.

You are welcome to make fair use of this image under U.S. Copyright law and in compliance with our terms of use. Please note that you are responsible for determining whether your use is fair and for responding to any claims that may arise from your use.

For higher resolution or commercial use contact ArtResource.

If you would like to cite this object in a Wikipedia article please use the following template:

<ref name=CH>{{cite web |url=https://www-6.collection.cooperhewitt.org/objects/1108833475/ |title=Drawing, Design for a Building, 1990 |author=Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum |accessdate=17 September 2019 |publisher=Smithsonian Institution}}</ref>